Gözler Powell'a Çevrildi

  • Haftaya kırılgan bir görünümle başlayan ABD endeksleri Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl sunumunu beklemeye devam ederken dün oldukça zayıf bir performans sergiledi. Powell’ın yapacağı konuşma öncesinde faiz indirimine yönelik beklentiler ön planda olmaya devam ederken gelen makroekonomik veriler Ocak ayında ABD ekonomisinin hala sıcak olduğunu gösterdi. Ancak Şubat ayının sonuna doğru gelen makro veriler ABD ekonomisinde arzu edilen soğumanın gerçekleşmeye başladığını göstermeye başladığını düşünmekteyiz. Makro ekonomik verilere batığımızda ise; ABD'de ISM hizmet PMI, Şubat’ta aylık bazda 0,8 puan azalışla 52,6'ya gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. S&P Global'in açıkladığı nihai verilere göre de hizmet sektörü PMI verisi Şubat’ta aylık bazda 0,2 puan azalarak 52,3'e düşerken, imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI ise şubatta bir önceki aya kıyasla 0,5 puan artışla 52,5'e yükseldi. Piyasa beklentisi ise 51,4 olması yönündeydi. ABD dışındaki AB, Almanya, İngiltere, Çin ve Japonya'nın hizmet PMI verilerine göre; Almanya dışındaki tüm bölgelerde 50 seviyesinin üzerinde sonuçlar elde edildi. AB ise 50 sınırında kaldı. Önceki aya göre ABD'de güçlenme, İngiltere'de yavaşlama, diğer bölgelerde ise genel olarak yatay seyir görüldü. ABD'de fabrika siparişleri ise ocakta %3,6 ile piyasa beklentilerinden fazla azaldı. Öte yandan ABD’de toplamda 17 eyalette ön seçim gerçekleştirilirken Cumhuriyetçilerin 15 eyaletteki seçimlerde Trump, Vermont hariç tüm eyaletlerde ilk sırayı alarak Mart ayı içinde adaylığını netleştirmek için büyük bir avantaj yakalamış oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,14, altın 2100$ üzerinde rekor kırarken dolar endeksi ise 103,3 seviyesinde işlem görüyor.
  • ABD endeksleri haftanın ikinci gününü düşüşle tamamladı. Öte yandan, Intel ile Salesforce'un hisselerindeki değer kaybı %5'i aşarken, Netflix ve Microsoft'un hisseleri %3, Amazon'un hisseleri %2 düştü. ABD vadelileri ise yataya yakın pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı.  Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ocakta aylık bazda %0,9, yıllık bazda %8,6 azalırken, piyasa beklentisi, Euro Bölgesi'nde ÜFE'nin aylık %0,1, yıllık %8,1 azalacağı yönündeydi. Öte yandan, Avrupa piyasaları, yarın açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve sonrasında ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşma üzerinde odaklanmış durumda.
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler günü negatif görünümle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise Kospi endeksi haricinde negatif tarafta işlemlerine devam ediyor.  Güney Kore İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları bir önceki ay görülen yıllık %2,8 artışın ardından Şubat ayında %3,1 artış gösterirken piyasa beklentisi artışın %3,0 olacağı yönündeydi.  Aylık bazda da fiyatlar %0,4’lük beklentinin üzerinde %0,5’e yükseldi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE ise Şubat ayında bir ay öncesine göre %0,3 ve bir yıl öncesine göre %2,5 arttı.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,53 değer kaybıyla 8.860.52 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 120,28 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %0,88, hizmetler endeksi %0,71 ve teknoloji endeksi %2,57 değer kaybederken, sınai endeksi %0,12 artış kaydetti. Öte yandan, endekste 8.900 seviyesi kritik bir eşik olarak takip edilebilir. 8.900 seviyesi üzerindeki geçişlerde ise 8.950 ve 9.000 dirençlerine doğru yükselişler takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8.830 ve 8.750 destek seviyeleri olarak izlenebilir.
  • Bugün, ABD tarafından ADP özel sektörü istihdamı, JOLTS, Bej Kitap ile Fed Başkanı Powell’ın ABD Temsilciler Meclisi'ndeki açıklamaları gündemimizde yer alırken içeride ise önemli bir veri akışı bulunmuyor.
  • BİST100 endeksinin yeni güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler