Perakende Satışlardan Talep Koşullarında Sıkılaşma Sinyali

  • TÜİK, 2023 yılı Ağustos ayı perakende satışlar verilerini açıkladı. Buna göre, perakende satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 arttı. Bu artış, yılın ikinci çeyreğinde kaydedilen %28,4'lük artışa ve Temmuz ayındaki %31.6’lık artışa kıyasla önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor.
  • Ağustos ayı perakende satışlarındaki yavaşlama petrol fiyatlarındaki artışın otomotiv yakıtı satışlarına olumsuz etkisi ile talebi kısıcı önlemlerin gıda ve otomotiv yakıtı dışındaki kalemlerde satışları düşürmesi nedeniyle gerçekleşti. Otomotiv yakıtı, geçtiğimiz yıla göre %1 azalırken otomotiv yakıtı ve gıda dışı perakende satışlar büyümesi %42,3'ten %24,2'ye geriledi. Aylık bazda perakende satışlar Şubat'tan bu yana en büyük düşüşünü göstererek Ağustos’ta önceki aya göre %4,7 daraldı. Aylık düşüş %9 gerileyen otomotiv yakıtı ile %5,6 düşen otomotiv ve gıda dışı satışlardan kaynaklandı. Geçtiğimiz aylarda yüksek enflasyon oranlarının yukarı taşıdığı perakende satışlar, enflasyonla mücadele çerçevesinde uygulanan sıkı para politikası ve tüketici kredisi maliyetlerinin artışıyla hız kesmiş görünüyor. Eylül ayında kredi faizlerinde görülen hızlı artışla birlikte önümüzdeki aylarda perakende satışlarda daha hızlı düşüşler görebiliriz.
  • Enflasyonun yüksek seyrinin Temmuz’da %94 artışa neden olduğu cirolarda büyüme oranı Ağustos’ta da %87.5 gibi yüksek bir oranda gerçekleşti. Ciroların halen yüksek oranda büyümesinde petrol fiyatlarındaki artışla birlikte 38,6'dan %58,5'e hızlı bir artış gösteren otomotiv yakıtı etkili olurken gıda, içecek ve tütün cirolarında büyüme oranı %85,2'den %89,9'a yükseldi. Yıldan yıla artış hızındaki düşüş ise büyük ölçüde gıda ve otomotiv dışı kalemlerdeki ciro büyümesinin %125'ten %98,1'e gerilemesi nedeniyle gerçekleşti. Enflasyonda önümüzdeki aylarda da yüksek seyrin devam etmesi ciroları desteklerken talepteki yavaşlama toplam ciro büyümesini aşağı çekebilir.