Üretimde İvme Kaybı

  • Ağustos’ta sanayi üretimi geçen senenin aynı ayına göre %3.1 büyüyerek Temmuz ayında kaydedilen %7,45’lik büyümeye göre önemli bir yavaşlama gösterdi.  Temmuz’da önceki yılın aynı ayına göre %18.8 gibi çok yüksek bir oranda büyüyen takvim etkisinden arındırılmamış üretim artışı Ağustos’ta %2.91 oldu. Önemli bir yavaşlama görülmekle birlikte GSYH’ye temel teşkil eden takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretiminin ikinci yarının ilk iki ayında %10’un üzerinde büyüme yıllık büyümenin %4.0’ün altında kalmayabileceğini düşündürüyor. Ancak kredi faizlerinde hızlı artışın Eylül ayında görülmüş olması dolayısıyla Eylül sanayi üretimini görmeden 2Ç23 büyümesi ile ilgili net bir rakam telaffuz edemiyoruz.
  • Temmuz’a göre %0.8 gerileyen üretimi aşağı çeken sektörler 0.5 puan düşen motorlu taşıt üretimi, 0.4 puan düşen gıda ve tekstil ile 0.2 puan düşen mobilya imalatı oldu. Motorlu taşıt üretimindeki düşüşü Ağustos ayında otomotiv firmalarının rutin bakım dönemleri olmasına ve Avrupa ihracat pazarının tatil olmasına bağlayabiliriz ancak gıda, tekstil ve mobilya ihracatın zayıf seyri ve iç talep koşullarındaki bozulmayı yansıtıyor. Aylık üretim artışına en büyük katkı %-0.8’lik büyümeye +2.4 puan katkıda bulunan elektrik, gaz ve buhar üretiminden geldi. Ağustos’ta yıllık %3.1’lik büyümeye en yüksek katkı da 4.9 puanla elektrik, gaz ve buhar üretiminden gelirken kömür ve linyit çıkarımı -4.6 puanla, tekstil -0.9 puanla üretimi aşağı çeken sektörler oldu.
  • Önümüzdeki aylarda ihracat koşullarının hızlı bir toparlanma içinde olmasını beklemediğimiz ve sıkı para politikasına dayalı iç talep düşüşünün devam etmesini beklediğimiz için üretim aktivitesinde yavaşlamanın devam ettiğine şahit olabiliriz. Bu da ilk yarıya hızlı bir başlangıç yapan sanayi üretiminin yavaşlamasına ve yılın ilk yarısında %3.9 büyüyen GSYH’nin ikinci yarıda bu seviyenin altında kalmasına yol açacaktır.

İlgili Etiketler