Online Hesap Aç

Endekslerde Yükseliş Devam Ediyor

Haftalık Bülten - Endekslerde Yükseliş Devam Ediyor
30.11.2020 01:43:00

Geçtiğimiz hafta piyasaların geleceğe yönelik umutlu bekleyişlerinin devam ettiğini gözlemledik. Pandemi vakalarındaki artışlar özellikle Amerika ve Avrupa bölgesinde etkisini yoğun olarak gösterirken, alınan kısıtlayıcı önlemler özellikle ekonomik aktivitenin yavaşlamasına neden oluyor. Aynı zamanda geçtiğimiz iki hafta boyunca küresel çapta aşı deneylerini sürdüren ilaç firmalarından, geliştirilen aşıların etkinliği ile ilgili gelen olumlu haberler piyasalarına adeta umudu oldu diyebiliriz. Gerek toplum sağlığı gerekse ekonomik aktivitenin tekrar normale dönmesi açısından piyasalarda özellikle 2021 yılı için umutlu bir beklenti hakim. Her ne kadar geliştirilen aşılar henüz resmi mercilerden onay almasa da gönüllüler üzerinde denenen aşıların etkinlik oranları yüzleri güldürmüş durumda. Aslında mevcut durumda reel anlamda pandemi vakalarında görülen artışlar Amerika, Avrupa bölgesinde ve Japonya’da ciddi anlamda sorun yaratmaya devam ediyor. Bu durum piyasaların temkinli bir duruş ile birlikte umutlu bir bekleyiş içerisinde olmasına neden oluyor. Tüketici güveninin pandemi vakalarının arttığı bu dönemde düştüğünü, bu durumun da tüketicilerin harcama eğilimlerini azalttığını, nihayetinde de istihdam piyasasındaki bozulmaların her ne kadar birinci dalgadaki kadar olmasa da devam ettiğini izliyoruz. Birinci dalga sonrasında ekonomik aktivitede görülen çöküş yerini bir miktar toparlanmaya bıraksa da kış mevsimine girdiğimiz bu dönemde söz konusu nedenlerden dolayı tekrar bir yavaşlama evresine girilmiş durumda. Ancak kısıtlayıcı tedbirlerin birinci dalgadaki kadar yoğun olmaması ekonomik göstergelerdeki daha ileri bozulmaları engelliyor. Küresel endekslerin bu bağlamda umudu fiyatladığını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz haftada da aşı çalışmaları ile ilgili olumlu haberler küresel endekslerin yeni rekorlar kırmasına  neden olurken, risk iştahının da arttığını gözlemliyoruz. Bu anlamda MCSI küresel endeksinin geçen hafta %2.4 oranında değer kazandığını izledik. Küresel bazda endeksler tarihinin iyi aylık yükselişini gerçekleştirdi. Bölgesel endekslerde ise Amerika’da Dow Jones endeksi hafta içerisinde tarihinde ilk defa 30000 sınırını geçerken, haftalık bazda %2.2 oranında arttı.SP500 endeksinde ise artış %2.3 düzeyinde gerçekleşti. 

Risk İştahındaki Artışa Rağmen Piyasa Tedbiri Elden Bırakmıyor

Nasdaq endeksi ise haftayı yaklaşık %3 oranında yükselişle kapattı. Tekonoloij hisselerinin mevcut ortamda hala yükseliş kaydetmesi, piyasanın aslında temkinli durulunu bırakmadığına bir işaret olarak kabul edilebilir. Amerikan endekslerindeki yükselişin bir başka nedeni ise eski başkan Trump’ın yeni başkan Biden’a başkanlık makamının devri için resmi süreci başlatması olarak gösterilebilir. Zira bu durum önemli bir siyasi bir belirsizliğin sona ermesi anlamına geliyor. Cboe volatilite endeksi, bir başka deyişle korku endeksi bu hafta 2020 şubat ayından bu yana ilk defa 20 seviyesinin altına inerken sonrasında haftayı 20.84 seviyesinden kapattı. Dow Jones endeksi kasım ayında şu ana kadar %12.9 oranında değer kazanırken, 1987 yılından bu yana aylık bazda en iyi yükselişini yaptı.SP500 ise bu ay %11.3, Nasdaq endeksi ise %11.9 yükseliş kaybetmiş durumda. Avrupa’da ise Stoxx600 endeksi bu hafta %0.93 oranında değer kazandı. Pandemi salgının ilk çıktığı dönemde yaşanan çöküş sonrası Stoxx600 endeksi yaklaşık %40 oranında değer kazanmış durumda. Avrupa’da endeks olarak İngiliz FTSE endeksinin özellikle Brexit sürecinde anlaşma olmayacağı beklentileri nedeniyle geri kaldığını görüyoruz. 

Amerika’da Ekonomik Toparlanma Mali Teşvik Konusundaki Belirsizliklerle Yavaşlıyor

Geçen hafta açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda ise Amerika’da tüketici güveninin kasım ayında gerilediğini söylemek mümkün. Bununla birlikte istihdam piyasasında ise toparlanma artık iyice yavaşlamış durumda. Bununla birlikte ekim ayı çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi beklentilerin üzerinde gelerek %1.3 olarak gerçekleşti.  Amerika’da ekonomik toparlanma ciddi anlamda yavaşlama gösteriyor. Pandemi vakalarında görülen artış ekonominin kendi başına dengeye gelme sürecine darbe vururken, genişlemeci bir maliye politikası uygulanma zorunluluğu her geçen gün kendini hissettiriyor. İstihdam piyasasındaki yavaşlık, tüketici güvenini ve harcama eğilimini bozuyor. Bu anlamda demokratların başkanlığı kazanması iyi olsa da senatoda çoğunluk elde edememeleri arzı edilen düzeyde bir mali teşvik beklentilerini kırıyor. Trump’ın başkanlık devri sürecini başlatmış olması da siyasi bir belirsizliğin ortadan kalması anlamına geliyor. Endekslerin yukarı yönlü hareketlerinin yansımasını Main Street’te henüz göremiyoruz.

Avrupa’da Deflasyon Tehdidi Devam Ediyor, Gözler Brexit Sürecinde 

Avrupa bölgesinde ise pandemi vakalarındaki artış halihazırda bölge ekonomisinde görülen kronik düşük talep sorununu derinleştirici etkide bulunuyor. Avrupa Komisyonunun açıkladığı ekonomik beklentiler endeksi 7 ay sonra ilk kez düşüş eğilimi gösterdi. Bununla birlikte iç talep sorunu deflasyonist etkileri artırırken, bu durumun tolere edilmesinin sonuçları ağır olabilir. Tüketiclerin fiyat beklentilerin aşağı yönlü oluşmaya başlaması halinde ekonomi ciddi anlamda bir deflasyona sürüklenebilir. Nitekim temel görevi fiyat istikrarını korumak olan Avrupa Merkez Bankasının aralık ayı toplantısında yeni bir teşvik paketi kararı alması ise hiç şaşırtıcı olmayacaktır. Bununla birlikte AB ile İngiltere arasındaki Brexit sürecinin anlaşma ile sonlanması ile ilgili beklentiler bu yönde gelen son açıklamalar ile iyice düştü. Bu durum her iki taraf için ekonomik kayıp anlamına geliyor. 

Dolar Son 2.5 Ayın Dibinde

Dolar ise bu hafta değer kaybetmeye devam etti. Son 2.5  en düşük seviyesine kadar gerileyen Dolar risk iştahındaki artışın riskli para birimlerine olan talebi artırmasıyla düşüşünü sürdürdü. Risk iştahının artmasını bir başka açıdan bakır fiyatlarının son 7.5 ayın zirvesine çıkmasından da anlayabiliriz. Ekonomik beklentileri göstermesi açısından bakır fiyatları dikkat edilen bir gösterge olarak kabul edilebilir.  Dolardaki değer kaybının en önemli nedeni olarak aşı çalışmaları ile ilgili gelen olumlu haberleri göstersek de yan diğer etkiler de mevcut.  Demokrat parti adayı Biden’ın başkan seçilmesi ve Trump’ın başkanlık devri için işlemlere başlaması da siyasi riskin azalmasına neden olmuş durumda. Biden’ın kurumsal vergileri artırmayı planlaması da orta dönemde Dolar üzerinde baskı oluşturabilir. Ancak 2021’in ikinci çeyreğinden sonra aşının bulunması halinde Amerikan ekonomisinde planlanan ancak henüz netlik kazanmayan mali teşvikle birlikte bir ivmenin oluşma ihtimali Doların orta dönemde değer kazanmasına neden olabilir. Euro, Dolar karşısında bu hafta %0.71 oranında değer kazanmış durumda. Ancak Brexit ile ilgili belirsizlikler Euro’nun Dolar karşısında kazanımlarını sınırlayabilir. Pound ise Dolar karşısında bu hafta binde 7 oranında değer kaybederken, Brexit süreci Pound’un Dolar karşısındaki kazanımlarını sınırlandırıyor. Amerikan 10 yıllık tahvil getirilerinin haftalık bazda yaklaşık %2.5 artması ile birlikte Dolar Yen karşısında 104.08 seviyesine yükseldi.

Altın Parlak Günlerine Dönebilecek Mi?

Altın ise aşı çalışmaları ile ilgili olumlu haberler ile birlikte haftayı 1800 seviyesinin altında kapattı. Aşı deneyleri ile ilgili gelen olumlu haberlerin resmi mercilerde de karşılık bulması durumunda risk iştahının daha da artması dolayısıyla Altın üzerindeki aşağı yönlü baskıların artması mümkün olabilir. Mevcut durum itibariyle pandemi vakalarındaki artışın aşağı yönlü baskıları bir miktar sınırlandığını görüyoruz. Bu duruma ek olarak rekor dip faiz oranlarının ve daha fazla parasal ve mali genişleme yapılacağı beklentilerini gösterebilir. Hatta bu durum ileride oluşabilecek enflasyonist baskıların artması durumunda Altın fiyatlarına yukarı yönde fayda dahi sağlayabilir.

Bu hafta içerisinde oldukça önemli ekonomik verileri takip ediyor olacağız. Yeni haftaya AMB başkanı Lagarde’ın açıklamaları ve Amerika tarafında  ekim ayı askıdaki konut satışları verisi ile başlayacağız. Salı günü Almanya ve İmalat PMI verileri sektörün gelecekteki beklentileri  ile ilgili bize ipuçları veriyor olacak. Aynı gün kasım ayı AB bölgesi TÜFE verisi açıklanıyor olacak. Bu veri deflasyon tehdidi altındaki bölge ekonomisi için son derece önemli. FED başkanı Powell’ın yorumları ise saat 18:00 gerçekleşecek. Gene salı günü Amerika kasım ayı ISM PMI verisi açıklanıyor olacak. Çarşamba günü ise ADP tarım dışı istihdam değişimi verisi oldukça önemli. Perşembe günü İngiltere kasım ayı Bileşik ve Hizmet PMI verileri bize ekonomik gidişat hakkında yararlı bilgiler veriyor olacak. Aynı gün Amerika’da istihdam piyasasındaki en güncel bilgileri haftalık işsizlik başvuruları verisinde takip edeceğiz. Yeni haftada ise tüm gözler ise cuma günü Amerika tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinde olacak.

EURUSD - Brexit Sürecinde Anlaşma İçin Son Girişimler Yapılıyor

EURUSD paritesi geçen haftayı kritik 1.1819 destek seviyesi üzerinde kapattı. Brexit sürecinde anlaşma çabaları ise bu hafta belirleyici olabilir. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda ise sırasıyla 1.2046 ve 1.2214 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Buna karşılık 1.1819 referans seviyesinin kırılması durumunda tüm dikkatimiz 1.744 ve 1.1658 destekleri üzerinde olacak.

Destek: 1.1819 - 1.1744 - 1.1658

Direnç: 1.2046 - 1.2214 - 1.2391

GBPUSD - İngiltere İçin Kritik Süreç Başladı 

İngiltere Brexit sürecinin anlaşma ile tamamlanması için son aya giriyor. Bu durum özellikle İngiltere ekonomisi için son derece önemli. Bu anlamda GBPUSD paritesinin Brexit konusunda beklentilerin azalmasıyla birlikte haftayı kritik 1.3313 referans seviyesinin altında kapattı. Bu seviyenin altında günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1.3231 ve sonrasında da 1.3178 destek seviyeleri üzerine odaklanacağız. Buna karşılık 1.3313 referans seviyesinin aşılması durumunda 1.3392 ve 1.3517 direnç seviyeleri bizim için önemli hale gelecektir. 

Destek: 1.3231 - 1.3135 - 1.3046

Direnç: 1.3313 - 1.3392 - 1.3517

XAUUSD - Altın Kritik Seviyenin Üzerinde

Altın geçen haftayı düşüşle tamamlarken cuma günkü düşüşe rağmen 1785 referans seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirmeyi başardı. Bu seviye üzerinde 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 1805 ve 1829 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Buna karşın 1785 referans seviyesinin kırılması durumunda 1763 ve sonrasında 1745 destek seviyelerine doğru aşağı yönlü hareketin devam etmesi söz konusu olabilir.

Destek: 1785 - 1763 - 1745

Direnç: 1805 - 1829 - 1854

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.