Online Hesap Aç

Pandemi Vakaları Artış Gösterirken, Aşı Beklentileri Umut Oluyor

Haftalık Bülten - Pandemi Vakaları Artış Gösterirken, Aşı Beklentileri Umut Oluyor
23.11.2020 00:56:00

Küresel piyasaların geçen hafta birbirine oldukça zıt etkilerin arasında yön tayini yapmak zorunda kaldığını izledik. Geçen hafta başında uluslararası bir ilaç firmasının korona virüsle mücadele kapsamında geliştirdiği aşıda %95’lik başarı sağladığını açıklaması piyasalarda olumlu karşılık bulurken, bir önceki hafta başka bir firmanın da olumlu aşı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunmasının yarattığı olumlu etkiyi pekiştirdi. Bu durum risk iştahını artırırken, endekslerin ve riskli para birimlerine olan talebi artırdı. Ancak pandemi vakalarında görülen artışlar bu olumlu etkinin sınırlanmasına yol açıyor. Zira ileriye yönelik beklentiler olumlu da olsa mevcut durumda Amerika’da birçok eyalette ve Avrupa bölgesinde pandemi vakalarında görülen artışlar ile birlikte kısıtlayıcı bir çok tedbirin de yürürlüğe girdiğini görüyoruz. Bu durum gerek sosyal hayatı gerekse ekonomik aktivitenin azalmasına yol açarak birinci dalga sonrası görülen makro ekonomik toparlanma üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Nitekim Amerika, Avrupa ve diğer birçok ülkede uygulanan karantina tedbirleri tüketici güveninin ve elbette harcama eğilimlerini baskılıyor. Gene de endekslerin mevcut olumsuz koşullara rağmen aşı umutlarıyla birlikte mevcut dalgalanmalardan az hasar aldığını söylemek doğru olacaktır. Geçen hafta MCSI küresel endeksinde gün içi dalgalanmalara rağmen yaklaşık %0.452lik bir artış izledik. Bölgesel endekslere baktığımızda ise Amerika’da Dow Jones endeksi haftalık bazda %0.7 oranında değer kaybederken, SP500 endeksi %0.8’lik bir düşüş yaşadı. Nasdaq endeksinde ise bu oran yaklaşık %-1.20 olarak gerçekleşti. Gözümüzü Avrupa’ya çevirdiğimizde ise haftalık bazda %1’lik bir artış görüyoruz. Piyasalar pandemi vakalarındaki artıştan olumsuz etkilenseler de aşı haberleri piyasanın moralini yüksek tutmayı bir ölçüde başarmış durumda. Elbette aşı bulunsa ve resmi mercilerce de onaylansa dahi ekonomilerin hala parasal ve mali boyutta desteğe ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bunun ilk adımlarını da 2021 yılının ilk aylarından itibaren görmeye başlayabiliriz. 

Amerika’da Makro Göstergeler Bozuluyor

Bu haftaki makro ekonomik gelişmelere baktığımızda ise Amerika tarafında  pandemide 1.dalga sonrası yaşanan ekonomik çöküş sonrası gerek parasal gerekse maliye politikaları aracılığıyla hane halklarına sağlanan teşviklerin ekonomide belirgin bir toparlanma yaşadığını izledik. Ancak bu olumlu hava temmuz ayında biten mali teşvik sonrası bir miktar tersine dönmüş durumda. Mali teşvik sonrası istihdam piyasasındaki toparlanmanın yavaşladığını ve bunun da pandemi vakalarında görülen artışla birlikte tüketici güveni ve dolayısıyla tüketici davranışlarına olumsuz yansıdığını izliyoruz. Bununla birlikte Amerika’da başkanlık seçimi ile ilgili belirsizlik ortadan kalksa da senatodaki dağılım henüz tam net değil. Ancak demokratların senatoda çoğunluk elde edemeyecekleri ile ilgili beklentiler yüksek. Bu durum yeni mali teşvik paketi konusunda senatoda her iki parti arasında uzlaşı gerektirdiğinden demokratların isteği gibi kapsamlı bir büyük bir paket çıkması mümkün olmayabilir. Bu durum Amerikan ekonomisi için olumsuz bir durum. Bununla birlikte hafta içerisinde Amerika hazine bakanının pandemi sürecinde FED kullanımına sunulan acil pandemi fonunun geri alınacağı konusunda yaptığı açıklamalar gerek zamanlama gerekse ekonomi politikası açısından piyasalarda oldukça olumsuz bir etki yarattı. Amerika’da pandemi vakalarının geçen haftaki ortalamasının bir önceki haftaya göre yaklaşık %24 arttığı bir dönemde ve ekonominin teşvik ihtiyacının had safhaya ulaştığı bir dönemde FED’in kaynaklarının azaltılmasına yönelik bu hamle risk iştahını olumsuz etkiledi. Her ne kadar FED bu fonu henüz kullanmasa da varlığı piyasalara güvence verilmesi açısından son derece önemli. Tüm bu gelişmeleri ışığı altında geçen hafta ekim ayı ÜFE verisinin aylık bazda beklentilerin altında kaldığını izledik. Çekirdek perakende satışlar ise ekim ayında beklentilerin altında kalarak %0.3 olarak gerçekleşti. Konut sektöründe ise ekim ayında beklentilerin üzerinde bir hareket  görüyoruz. Ekim ayı mevcut ev satışları %4.3 artarken gene de bir önceki aya göre düşüş hissedilir derecede. İstihdam piyasasında ise bir yavaşlama söz konusu. Haftalık işsizlik başvuruları bir önceki hafta beklentilerin üzerinde 742K olarak gerçekleşti. İstihdam piyasasındaki bozulma bu şekilde devam ettiği takdirde bu durum tüketim harcamalarına da olumsuz sirayet edecektir. Bu anlamda Amerika’da satış sezonuna gireceğimiz özellikle kara cuma adlı dönemdeki satışların bir önceki yıla göre nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu olacak.

Avrupa’da Fiyat İstikrarı Tehlikede

Avrupa’da ise geçen hafta çok yoğun bir makro ekonomik verisi olmasa da en dikkat çekici olan veri AB bölgesi tüketici fiyatları endeksi oldu. TÜFE verisi aylık bazda beklentiler dahilinde %0.2 olarak gerçekleşirken, yıllık bazda fiyatların %0.3 oranında geri gittiğini izliyoruz. Avrupa’daki deflasyonist baskıların kronik bir hal almasının yanı sıra pandemi vakalarında görülen artışın bu durumu daha da olumsuz bir görünme kavuşturduğunu söylemek mümkün. Bu anlamda en temel görevi bölgedeki fiyat istikrarını sağlamak olan Avrupa Merkez Bankasının bir sonraki toplantısında ek tedbirler alması gündeme gelebilir. Zira AMB yakın zamanda bu yönde bazı sinyaller vermeye başladı.

İngiltere’de ise pandemi vakalarındaki artışın ekonomik belirsizlikler ve baskılar yaratmaya devam etmesinin yanı sıra Brexit sorunu da artık 2020 yılının bitmesine 6 hafta kala hala belirsizliğini koruyor. 2021 yılına az bir süre kala Brexit sürecinin anlaşma olma ihtimali de yavaş yavaş azalıyor. Bu durum her iki taraf için menfi olsa da mevcut koşullarda ve borç yükü altında İngiltere için daha olumsuz bir tablo ortaya çıkarması muhtemel. Tüm bu gelişmelerin ışığı altında İngiltere’de para politikası ile maliye politikasının etkin kullanımın makro ekonomik verilere olumlu yansıdığını söylemek mümkün. Bu hafta açıklanan ekim ayı TÜFE verisi aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde gelirken, ekim ayı perakende satışlar verisi de yıllık bazda %7.8 olarak gerçekleşti. Elbette mevcut risklerin valığı kaçınılmaz olarak menfi etki yaratırken, İngiltere’nin kamu borcu da ciddi oranda yükselmiş durumda. Özellikle Brexit sürecinin anlaşma olmadan tamamlanması durumunda bu artan borç stoku ciddi anlamda gündeme gelebilir.

Tünelin Sonunda Işığı Görebilecek Miyiz?

Dolar ise bu hafta majör para birimleri karşısında geriledi. Bir önceki haftayı 92.75 seviyesinden kapatan Dolar endeksinin geçen haftayı 92.39 seviyesinden kapattığını görüyoruz. Dolar endeksinin değer kaybetmesindeki en önemli etmen aşı çalışmaları ile ilgili gelen olumlu haberler olarak gözümüze çarparken cuma günü endeks bir miktar yükseldi. Bunun ardında yatan birinci etmen Amerikan hazine bakanının FED kullanımına sunulan acil durum fonlarının ocak ayı itibariyle hazineye geri alınacağını açıklaması oldu. İkinci etmen ise hafta sonu itibariyle portföylerin konsolide edilmesi olarak gösterilebilir. Piyasanın mevcut pandemi vaka artışları nedeniyle diken üstünde olduğu bu dönemde olumsuz gelişmelerin güvenli varlıklara olan talebi artırabileceğini söylemek mümkün. İleriye yönelik umutların mevcut olumsuz durumla zıt etkilerde bulunması tüm varlıkların fiyatlarında dalgalanmalara yol açıyor. Euro, Dolar karşısında haftayı %0.11’lik değer artışı ile kapatırken, Pound, Dolar karşısında geçen hafta %0.51 oranında yükseldi. Bu durumda Brexit ile ilgili olumlu beklentilerin oldukça fazla payı olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte emtia ilintili para birimlerinden Avustralya Doları, Dolar karşısında %0.2 oranında değer kazanırken emtia limitli para birimlerindeki değer artışı risk iştahının bir miktar olumlu olduğunun işaretlerini verdi.

Altın Eski Günlerini Arıyor

Altın ise son 2 haftadır sürekli düşüyor. Geçen haftayı da yaklaşık %1 değer kaybıyla tamamlayan Altında özellikle aşı çalışmalarında yaşanan olumlu gelişmelerin menfi etkilerini gözlemliyoruz. Pandemi salgını sürecinde rekor kıran Altın fiyatlarının makro ekonomik gelişmeler ile birlikte olumlu aşı deneyleriyle birlikte düşüş sürecinde kalmaya devam ettiği görülüyor. Aşı çalışmalarının resmi mercilerce onaylanması durumunda Altında daha yüksek değer kayıpları görülmesi mümkün hale gelebilir. Bununla birlikte mevcut aşağı yönlü baskıların olumlu mali teşvik paketi haberleri ile birlikte pandemi vakalarında görülen artışlar nedeniyle sınırlandığını söyleyebiliriz. 

Yeni Haftada Ekonomik Gündem Yoğun

Bu hafta ise oldukça önemli makro ekonomik veriler bizleri bekliyor olacak. Yeni haftaya pazartesi günü açıklanacak olan Almanya ve İngiltere PMI verileriyle merhaba diyeceğiz. Salı günü Avrupa bölgesinin en güçlü ekonomisi olan Almanya 3.çeyrek GSYİH verisi açıklanacak. Aynı gün gene Almanya’dan mevcut pandemi sürecinde IFO iş iklimi endeksi ile iş dünyasının gelecekle ilgili beklentilerini öğreniyor olacağız. Gene salı günü AMB başkanı Lagarde bize mevcut makro ekonomik durum ile ilgili açıklamalarda bulunacak. Salı günün bir diğer önemli verisi ise Atlantiğin öteki yakasından gelecek. CB tüketici güveni son pandemi sürecinde bize tüketici eğilimleri hakkında ipuçları veriyor olacak. Çarşamba günü ise Amerika çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisinin dikkatle takip edeceğiz. Aynı gün haftalık işsizlik başvuruları verisi ile birlikte Amerikan istihdam piyasası ile ilgili en güncel bilgilere ulaşacağız. Aynı gün FED toplantı tutanakları bize son para kurulu toplantısında üyelerin ne ölçüde fikir birliği içinde olduklarını ve para politikası ve mevcut ekonomik görünüm hakkındaki düşüncelerini gösteriyor olacak. Perşembe günü Amerika’da şükran günü dolayısıyla tatil. Perşembe günü takip edeceğimiz en önemli veri ise AMB para politikası toplantı tutanakları olacak.Cuma günü ise Amerika gene tatilde olacak.

EURUSD - Parite Yeni Haftaya Kritik Seviye Üzerinde Başlıyor

EURUSD paritesi yeni haftaya kritik 1.1819 referans seviyesi üzerinde başlıyor. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlanması durumunda 1.2046 direnç seviyesini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.1819 referans seviyesinin kırılması durumunda dikkatimizi 1.1744 destek seviyesi üzerinde yoğunlaştıracağız.

Destek: 1.1819 - 1.1744 - 1.1658

Direnç: 1.2046 - 1.2214 - 1.2391

GBPUSD - Brexit Sürecinde Kritik Haftalara Giriyoruz

Brexit sürecinin antlaşma ile tamamlanması için son 6 haftaya giriyoruz. Paritede Brexit sürecindeki gelişmeler ile ilgili olumlu beklentiler ile birlikte 1.3313 direnç  seviyesine kadar geçen bir yükseliş izledik. Yeni haftada ise bu seviye altında günlük bazda kalıcılık sağlanmaya devam edilmesi durumunda 1.3231 destek seviyesini takip edeceğiz. Buna karşın 1.3313 referans seviyesinin aşılması durumunda 1.3392 direnci oldukça önemli bir hale gelecektir. 

Destek: 1.3231 - 1.3135 - 1.3046

Direnç: 1.3313 - 1.3392 - 1.3517

XAUUSD - Altın Kritik Seviyenin Altına İndi

Altın geçen hafta kritik 1873 referans seviyesinin altına geriledi. Bu seviyenin altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda gözümüz 1854 destek seviyesi üzerinde olacak. Buna karşın 1873 referans seviyesinin aşılması 1904 direncini takip etmemize neden olacak yukarı yönlü bir hareketi mümkün hale getirebilir.

Destek: 1854 - 1829 - 1805

Direnç: 1873 - 1904 - 1932

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.