Online Hesap Aç

Yeni Haftada Önemli Veriler Var, FED Başkanı Powell’ın Konuşması Önemli

Haftalık Bülten - Yeni Haftada Önemli Veriler Var, FED Başkanı Powell’ın Konuşması Önemli
21.09.2020 00:59:00

Bu hafta küresel ekonomik toparlanma endişeleri ve pandemi salgını vakalarında görülen artış ile birlikte küresel endeklerin gerilediğini izledik. MCSI küresel endeksi haftayı %0.88 aşağıda kapatırken, bölgesel bazda da sermaye piyasalarında düşüşler izledik. Amerikan endeksleri de teknoloji şirket hisselerindeki düşüşün devam etmesi ile birlikte ard arda 3.haftayı da ekside kapatmış durumda. Avrupa endekslerine baktığımızda ise haftalık bazda az da olsa bir artış gözüküyor. Avrupa Stoxx600 endeksi haftayı yaklaşık %0.22 yükselişle kapatmış durumda. Ancak cuma günü endekste özellikle Danimarka’dan Yunanistan’a artan korona vakaları sonrası %0.66’lık bir düşüş hakim oldu. 

 

Amerika’da İstihdam Piyasasında Durgunluk Hakim

 

Makro ekonomik verilere baktığımızda bu hafta Merkez Bankaları faiz kararları ve açıklamaları gündemin ilk sırasındaydı. Çarşamba günü ise Amerika FED faiz kararı ve basın açıklaması oldu. Buna göre faiz oranları %0.25’te sabit tutulurken, Başkan Powell faiz oranlarının rekor dip seviyelerde uzun bir süre kalacağını yineledi. Ancak beklentinin aksine ek bir parasal genişleme yapmadı. FED’in ekonomin ihtiyacı ölçüsünde mevcut genişlemeci poara politikasına ise devam edileceğini açıkladı. Burada önemli olan noktaın para politikasının ekonominin ihityacı olan desteği tek başına vermekte yeterli olmayacağı ve mutlaka ekonominin mali teşvikle desteklenmesi durumu olarak gözüküyor. Nitekim FED başkanı da mali teşvikin önemine işaret etti. Cumhuriyetçiler ile demokratların yeni mali teşvik konusunda hala anlaşmazlık içinde olmaları da ekonomik toparlanma önünde engel oluşturmaya devam ediyor. Haftalık işsizlik başvuruları verisi bu hafta da beklentilerin üzerinde gelerek 860K olarak gerçekleşti. İstihdam piyasasında toparlanma durmaya başlarken, konut sektöründe görülen toparlamanın da geriye gittiğini izliyoruz. Ağustos ayı inşaat izinleri beklentilerin altında 1.470K olarak gelirken, ağustos ayı konut başlangıçları da 1416K olarak gerçekleşti. Bu veri de beklentilerin altında kalmış durumda. Ağustos ayı perakende satışları verisi de ağustos ayında %0.6’lık bir oranla beklentilerin altında kaldı. Benzer bir tabloyu sanayi üretiminde de görüyoruz. Tüketici güvenine baktığımzda ise olumlu bir tablo görüyoruz. Michigan tüketici beklentileri eylül ayında beklentileri aşarken, tüketici hissiyatı beklentilerin üzerinde 78.9 olarak gerçekleşti.

Avrupa’da İç Talep Eksikliği Devam Ediyor, Pandemi Salgını Artıyor

Eski kıtada ise temmuz ayı sanayi üretimi beklentilerin az da üzerinde gelere %4.1 olarak gerçekleşti. Ancak ekonomik toparlanmaya dair soru işaretleri AB bölgesinde devam ediyor. Öncelikle AB bölgesinden belirgin bir iç talep eksikliği yaşanıyor. İç talep canlılığı aslında AB bölgesi için kriz öncesi dönemde de bir sorundu. AMB’nin  enflasyonu arzu edilen düzeye çekmekte zorlandığını görüyoruz. Ağustos ayı Tüketici fiyatları endeksi -%0.4 olarak gerçekleşti. Bu durum pandemi salgını sonrası bölgede iyice belirginleşmiş durumda. Buna rağmen AMB parasal genişleme konusunda geçtiğimiz haftalarda ek bir tedbir almadı. Zira mevcut parasal genişlemenin yeterli olduğunu düşünüyor. Mevcut durumda ise kıtada görülen vaka sayılarındaki artışlar bazı kısıtlayıcı tedbirlerin tekrar yürürlüğe konmasının önünü açmış durumda. Sonbahar-kış dönemine yani grip mevsimine artık adım atılmaya başlandığı bugünlerde virüsün seyri oldukça kritik. 

İngiltere’de Gözler Brexit’te

İngiltere tarafında ise olumlu makro ekonomik veriler görüyoruz. Ağustos ayı haftalık işsizlik başvurusu değişimi beklentilerin beklentilerin altında 73.7K  olarak geldi. Temmuz ayı işsizlik verisi ise %4.1 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyat endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre beklentilerin altında bir düşüş göstererek %-0.4 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise fiyatlar %0.2 artış göstermiş durumda. Bu durum iç talebin bir miktar düzelmeye başladığının bir işareti olarak gösterilebilir. Nitekim ağustos ayında çekirdek perakende satışlar verisi gerek aylık gerekse yıllık bazda beklentilerin üzerinde artmış durumda. Bir önceki yıla göre yani kriz öncesi döneme göre perakende satışların artış göstermesi oldukça önemli bir toparlanma işaretleri olarak gösterilebilir. Ancak ekonomiye ait aşağı yönlü riskler hala mevcut. Bunlardan biri öncelikle pandemi salgınının izleyeceği seyir. Vakaların kontrol dışına çıkması durumunda kısıtlayıcı tedbirlerin tekrar yürürlüğe girmesi ekonomik anlamda menfi bir etki yaratacaktır. Bunun yanında Brexit süreci de ekonomik ve siyasi bir bilinmezlik yaratmaya devam ediyor. Başbakan Boris Johnson’ın daha önce imzalanan Brexit anlaşmasının bazı maddelerini değiştirmek istemesi AB tarafında sert karşılık bulmuş durumda. Anlaşma olmadan oluşacak bir ayrılık İngiltere ekonomisi için olumsuz bir tablo çiziyor. Ancak Johnson’ın bu hamlesi parti içi muhalefetle karşılaşmış durumda. Bu durumun ileride nasıl nihayetleneceği ise bilinmezliklerle dolu. İngiltere Merkez Bankası da bu hafta açıklanan para politikası kurulu toplantı tutanaklarında bu risklere atıfta bulunurken, negatif faiz uygulaması konusunda istişarelerde bulunması Pound’un majör para birimleri karşısında oldukça dalgalanmasına neden oldu. Negatif faiz uygulamasının uygulanması durumunda Pound’da tarihi değer kayıpları yaşanma riski var. 

Dolar Bu hafta Oldukça Dalgalı Bir Seyir İzledi

Dolar ise bu hafta majör para birimleri karşısında oldukça dalgalı bir seyir izlese de haftayı düşüşle kapattı. Dolar endeksi haftayı %0.33’lük bir değer kaybıyla kapatırken, FED toplantısı öncesi piyasanın FED’in ek parasal genişleme yapabileceği beklentisi ile Dolar değer kaybetse de beklentilerin boşa çıkması ile birlikte Dolara majör para birimleri karşısında değer kazanmaya başladı. Ancak burada faizlerin uzun süre rekor dip seviyelerde uzun süre kalacağına dair yapılan atıf, Doların değer kaybetmesine neden oldu. Ancak endekslerde görülen düşüşle birlikte risk iştahının bir miktar azalması Dolardaki değer kaybının bir miktar sınırlı olmasına yol açtı. Küresel endekslerde Amerikan endekslerinde görülen ve teknoloji sektörü öncülüğünde görülen düşüş risk iştahını olumsuz yönde etkiliyor. Daha önce de endekslerde görülen yükselişin fiyat/kazanç rasyosunu oldukça yukarıya taşıdığını ve durumun bir noktada sürdürülemeyecek boyuta geleceğini daha önce yatırımcılarımızla paylaşmıştık. Amerikan ekonomisine dair endişelerin artması, küresel boyutta da bu durumun gözlemlenmesi yeni parasal ya da mali teşviklerin yokluğunda endekslerde aşağı yönlü harekeleri tetiklediğini söyleyebiliriz. Euro, Dolar karşısında haftayı geçen haftayla hemen hemen aynı seviyede kapatırken, Pound, Dolar karşısında geçen haftaki sert düşüşün ardından %0.89’luk bir artışla 1.2922 seviyesinden kapattı. Emtia ilintili para birimlerine baktığımızda ise Kanada Doları Dolar karşısında %0.71’lik bir artış gösterirken, Yen gücünü korumaya devam ediyor. Japon Merkez Bankasının tahvil getiri kontrolü uygulamasıyla birlikte reel faiz oranlarının pozitif alanda kalması Yen’e olan talebi artırıyor. Dolar Yen karşısında 31 Temmuz’dan beri görülen en düşük seviyesine gerilerken Japonya’da pandemi sonrası yapılan parasal genişlemeye rağmen piyasa koşullarının diğer gelişmiş ülkelere göre daha sıkı olması Yene olan talebi artırıyor. 

Yeni Haftada Önemli Veriler Var, FED Başkanı Powell’ın Konuşması Önemli

Bu hafta bir dizi önemli veri açıklaması olacak. Bu hafta pazartesi günü FED para kurulu toplantısı sonrası gözler yeni haftada Başkan Powell’ın konuşmasında olacak. Salı günü Amerika ağustos ayı mevcut ev satışları verisini takip ediyor olacağız. Çarşamba günü Almanya ve İngiltere İmalat PMI verilerini takip edeceğiz. Aynı zamanda İngiltere Hizmet PMI verisi de günün bir diğer önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. Perşembe günü Almanya Ifo iş iklimi endeksi ile birlikte Amerika’da haftalık işsizlik başvuruları verisini takip edeceğiz. Ağustos ayı yeni konut satışları verisi de günü bir diğer önemli verisi olarak takip edilecek. Cuma günü ise ağustos ayı Amerika çekirdek dayanıklı mal siparişleri verisi günün en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor.

EURUSD - Dolarda Yeni Haftada Gözler Powell’da Olacak

Dolar, geçtiğimiz hafta majör para birimleri karşısında bir miktar değer kaybetmiş durumda. Faizlerin uzun bir süre rekor dip seviyelerde kalacak olması Dolar varlıklarından çıkışa neden olurken majör para birimlerinin değer kazandığını görüyoruz. Ancak sermaye piyasalarındaki çıkışın devam etmesi riskli varlıklara olan iştahı azaltıcı bir etki yaratabilir. Bu da Doların dalgalı bir seyir izlemesine sebebiyet verebilir. Bu hafta pazartesi günü FED başkanı Powell konuşacak. Açıklamaları Dolar ve Dolar pariteleriyle birlikte emtialarda volatilitenin artmasına neden olabilir. Amerikan ekonomisine dair endişeler Dolar üzerinde baskı kurmaya ise devam ediyor. Bu anlamda EURUSD paritesinin kritik 1.1819 desteği üzerinde fiyatlandığını görüyoruz. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda sırasıyla 1.2046 ve 1.2214 dirençlerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.1819 referans seviyesinin kırılması durumunda dikkatimizi 1.1744 ve 1.1658 desteklerine çeviriyor olacağız.

Destek: 1.1819 - 1.1744 - 1.1658

Direnç: 1.2046 - 1.2214 - 1.2391

GBPUSD - Pound İçin Riskler Devam Etse de Ekonomik Toparlanma Olumlu

İngiltere tarafında ise olumlu makro ekonomik veriler görüyoruz. Ağustos ayı işsizlik ha Başvurusu değişimi beklentilerin beklentilerin altında 73.7K  olarak geldi. Temmuz ayı işsizlik verisi ise %4.1 olarak gerçekleşti. Tüketici fiyat endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre beklentilerin altında bir düşüş göstererek %-0.4 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise fiyatlar %0.2 artış göstermiş durumda. Bu durum iç talebin bir miktar düzelmeye başladığının bir işareti olarak gösterilebilir.Nitekim ağustos ayında çekirdek perakende satışlar verisi gerek aylık gerekse yıllık bazda beklentilerin üzerinde artmış durumda. Bir önceki yıla göre yani kriz öncesi döneme göre perakende satışların artış göstermesi oldukça önemli bir toparlanma işaretleri olarak gösterilebilir. Ancak ekonomiye ait aşağı yönlü riskler hala mevcut. Bunlardan biri öncelikle pandemi salgınının izleyeceği seyir. Vakaların kontrol dışına çıkması durumunda kısıtlayıcı tedbirlerin tekrar yürürlüğe girmesi ekonomik anlamda menfi bir etki yaratacaktır. Bunun yanında Brexit süreci de ekonomik ve siyasi bir bilinmezlik yaratmaya devam ediyor. Başbakan Boris Johnson’ın daha önce imzalanan Brexit anlaşmasının bazı maddelerini değiştirmek istemesi AB tarafında sert karşılık bulmuş durumda. Anlaşma olmadan oluşacak bir ayrılık İngiltere ekonomisi için olumsuz bir tablo çiziyor. Ancak Johnson’ın bu hamlesi parti içi muhalefetle karşılaşmış durumda. Bu durumun ileride nasıl nihayetleneceği ise bilinmezliklerle dolu. İngiltere Merkez Bankası da bu hafta açıklanan para politikası kurulu toplantı tutanaklarında bu risklere atıfta bulunurken, negatif faiz uygulaması konusunda istişarelerde bulunması Pound’un majör para birimleri karşısında oldukça dalgalanmasına neden oldu. Negatif faiz uygulamasının uygulanması durumunda Pound’da tarihi değer kayıpları yaşanma riski var.  Bu anlamda GBPUSD paritesinin kritik 1.2947 referans seviyesinin altına sarktığını görüyoruz. Bu seviye altında 4 saatlik bar kapanışlarında kalıcılık sağlaması durumunda 1.2838 ve 1.2768 desteklerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.2947 referans seviyesinin aşılması durumunda ise gözümüz 1.3046 ve 1.3136 dirençleri üzerinde olacak.

Destek: 1.2838 - 1.2768 - 1.2768

Direnç:  1.2947 - 1.3046 - 1.3135

USDJPY - Yenin Gücü Yerinde

Japon Merkez Bankasının tahvil getiri kontrolü uygulamasıyla birlikte reel faiz oranlarının pozitif alanda kalması Yen’e olan talebi artırıyor. Dolar Yen karşısında 31 Temmuz’dan beri görülen en düşük seviyesine gerilerken Japonya’da pandemi sonrası yapılan parasal genişlemeye rağmen piyasa koşullarının diğer gelişmiş ülkelere göre daha sıkı olması Yene olan talebi artırıyor. Bu anlamda USDJPY paritesinin 104.46 desteğine kadar gerilediğini görüyoruz. Bu seviye üzerinde tutunmaya çalışan paritenin günlük bazda kalıcılık sağlamaya devam etmesi durumunda 104.75 direncini ve sonrasında da 105.05 seviyesini takip ediyor olacağız. Buna karşın 104.46 desteğinin kırılması durumunda paritede dip destek seviyelerini takip etmek durumunda kalabiliriz.

Destek: 104.46

Direnç: 104.75 - 105.05 - 105.30

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.